Január – hólyagmeridián


Egyik barátnőmtől kaptam karácsonyra egy olyan naptárat, mely érdekes információkat tartalmaz a hold állásáról, a bolygók mozgásáról, a jeles évfordulókról, jóga pozíciókról, a kertészkedésről, nagymama őszinte tanácsairól,hosszú élet titkairól. Megemlítésre kerül benne az is, hogy az adott hónapban, melyik szervünket kell erősíteni.

Ez adta nekem az ötletet, hogy  minden hónapban az adott szervhez tartozó meridiánról, annak kineziológiai megközelítéséról írjak.

tea-with-lemon-783352_640Januárban a hagyományos kínai orvoslás szerint a húgyhólyagot kell erősíteni, amely a vizeletet gyűjti össze és választja ki. Ahhoz, hogy a szervezetből a vegyszerek és a méreganyagok távozni tudjanak, elegendő mennyiségű vizet kell inni,  10 testsúlykilogrammonként legalább naponta 2-3 deciliternyit. Ha elegendő víz van a szervezetben, akkor a vizelet világos, ha kevés, akkor pedig sötétsárga, esetleg barna színű.

De mik is azok a meridiánok?

Míg a vér az erekben, a nyirokfolyadék a nyirokerekben, addig az energia az un. energiavezetékekben, meridiánokban áramlik.

A meridiánok egész testünket behálózzák, a 14 fő meridiánt azon életfunkciók, szervek alapján nevezték el, amelyekkel látható összeköttetésben vannak. Külsõ pályájuk az inakat, izmokat, csontokat látja el energiával, a belsõk pedig az egyes szervek energiaellátását végzik. Stressz, negatív érzelem, trauma esetén a meridiánokban blokk alakul ki, a blokk elõtt túl energia, utána pedig energia hiány keletkezik

Mit érdemes hát tudni  dióhéjban a hólyag meridiánról?

Fő témái: kontroll- harmónia

Eleme: a víz

Maximális aktivitása: 15-és 17 óra között van, ilyenkor érdemes finom, lehetőleg koffeinmentes teát fogyasztani

Hozzá kapcsolódó negatív érzelmeink lehetnek:  félelem, ijedősség, rémület, szorongás, pánik

A túlműködés tünetei: túlzott érzékenység, nyugtalanság, idegesség, könnyen indulatba jön, semmiségek miatt aggódik, nyomásérzet a szem mögött, eldugult orr, fejfájás, nyakcsigolya fájdalom, hólyaggyulladás, prosztatagyulladás, aranyér, láz, lábfájás

Az alulműködés tünetei: túlzott érzékenység, ijedősség, feszültség, félelem, főleg éjszaka, félelem a hidegtől, hajlam a görbe tartásra, migrén, éjszakai izzadás, méhpanaszok, feszítés az alhasban, aranyér, hólyaggyulladás.

Tanulási feladatai: 

 • felhagyni a merev nézetekkel, az aggódással
 • megtanulni rugalmasabban élni
 • elengedni az idejétmúlt nézeteket
 • örömmel fogadni az új lehetőségeket

Megválaszolandó kérdései:

 • Tudom-e irányítani az életemet, vagy más irányítja helyettem?
 • Kezemben tudom-e tartani az életem feletti kontrollt, vagy esetleg átengedtem valaki másnak?
 • Mi vált ki belőlem félelmet, szorongást, aggodalmat?
 • Kitől vagy mitől vagyok nyomás alatt?
 • Egyedül érzem-e magam? Magányos vagyok-e?

Pozitív megerősítései:

 • Szeretem az életemet, kezemben van az életem feletti kontroll.
 • Biztonságban vagyok, egyre nagyobb biztonságban érezhetem magam.
 • Egyre könnyebb számomra elengedni  régi szokásaimat, gondolataimat.
 • Egyre nagyobb örömmel tudom fogadni az új dolgokat, embereket. lehetőségeket.

Mit együnk, igyunk, ha ezt a meridiánt szeretnénk testi szinten is erősíteni?

Együnk vöröshagymát, fokhagymát, borsót, spenótot, zellert,  brokkoli- és káposztalevest. Igyunk csalán és mezei zsurló teát a hólyag fertőzései ellen.