SOS! Kamaszodik a gyermekem!


 

10 tanács kamaszok szüleinek

 A tinikorszak a gyermek- és felnőttkor közötti átmenet, amely sokszor nem könnyű sem a kamasz, sem a szülei számára. Érdemes ezért az alábbi tanácsokra odafigyelni, hogy zökkenőmentesebb legyen ez az időszak.

  1. Mutassuk ki a szeretetünket!

Különösen akkor, amikor bántó, elutasító, akár szemtelen is a kamasz viselkedése! Nem árt, ha ismerjük domináns szeretetnyelveit is. Hasznos olvasmány ehhez a szülők számára Gary Chapman Kamaszokra hangolva című könyve, melynek fő témája az 5 szeretetnyelv. Éreztessük vele, hogy bármi is történik, ránk mindig számíthat, és mi biztonságot nyújtunk a számára. Az itt található teszt alapján könnyen kideríthető, kinek, mi a szeretet nyelve: https://kineziologuseger.hu/szeretet-nyelv-teszt/

  1. Legyenek egyértelműen megfogalmazott szabályok és határok!

A határok és szabályok kijelölése keretet ad az életnek, megkönnyíti mindkét fél dolgát. Természetesen ebben teljes egyetértésre vagy kompromisszumra van szükség a szülők között. Azt is érdemes tudatosítani kamaszunkban, hogy egyre nagyobb területen van választási lehetősége, de ezzel együtt a felelőssége is nagyobb. Így a következményeket is neki kell vállalnia.

  1. Ígérgetés és fenyegetőzés helyett legyünk következetesek, ha megsérti a szabályokat!

Hiszen nagyon fontos, hogy a kamaszok megértsék és meg is tapasztalják, hogy minden tettüknek következménye van. Természetesen ezt előtte mindig tisztázni kell vele,és azt is, hogy esetleg milyen büntetésre számíthat.

  1. Jelöljünk ki számára már kicsi korától kezdve feladatokat!

Ugyanis ez is a felelősség vállalására neveli.

  1. Érdeklődjünk a barátai iránt!

Nem árt, ha bizonyos mértékig megismerjük a barátait, hogy mi érdekli őket, miket csinálnak, hogyan gondolkodnak.

  1. DE! Tartsuk tiszteletben a magánéletét!

Beszélgessünk vele sokat, de fogadjuk el, ha valamiről nem akar velünk részletesen beszélni!

  1. Beszélgessünk vele a veszélyekről!

Nem kioktató módon, nem félelmet keltve, hanem tárgyilagosan beszélgessünk vele a reális veszélyekről: dohányzás, alkohol, drogok, függőségek, ittas vezetés, nemi élet, közösségi oldalak, videó játékok, stb. Ha túl erős lenne a kortársak, barátok hatása, jelentősen megváltozna a magatartása, megjelenése, viselkedése, érdemes szakemberhez elvinni.

  1. Segítsük csökkenteni a feszültséget!

Nagy nyomás nehezedhet rá az iskolában, a baráti társaságban, így érdemes saját elvárásainkat csökkenteni. Megtaníthatjuk arra is, hogyan tudja magában oldani a stresszt, levezetni a felgyülemlett feszültséget. Ebben a rendszeres relaxáció, testmozgás és sport is segítségére lehet.

  1. Erősítsük az önbecsülését!

Dicsérjük meg az eredményeiért, vegyük észre a legapróbb pozitív változásokat is. Éreztessük vele, hogy bízunk benne. Bátorítsuk, hogy ő is jobban higgyen önmagában.

  1. Ne álljunk le vele veszekedni!

Bármennyire nehéz is, maradjunk higgadtak, legyünk vele gyengédek, türelmesek. Bár mi vagyunk a szülei, a „főnökök”, mégis igyekezzük őt egyre inkább egyenrangú partnerként kezelni. Lehetőleg én-üzeneteket használjunk a vádaskodás és az ítélkezés helyett. Viszont, ha szükséges álljunk a sarkunkra!

Kineziológia oldásokkal is sokat tudok segíteni, mind a szülőknek, mind a gyermeknek.

BÓTÁNÉ KÁDAS ELLA

kineziológus, pedagógus, párkapcsolati tanácsadó

20/9764604