Mesélni jó!


meseterMesét olvasni vagy nézni még felnőttként is nagyon-nagyon jó.

Ugye, te is így gondolod? Na de, miért is jó a mesélés és a mese olvasása?

Mert kikapcsol, ellazít, oldja a feszültséget, elvarázsol, örömet okoz és még gyógyít is.

Melyik mesét olvastad utoljára?

Én Boldizsár Ildikó Meseterápia című könyvéből Stresszmentes Suli tréningem résztvevőinek A fák titkos szíve című mesét olvastam fel. A gyerekek feladata pedig az volt, hogy fejezzék be a mesét. Majd felolvastam nekik, hogyan fejezték be azt más különböző korú gyermekek. Nagyon érdekes volt megtapasztalni, hányféle mesemegélés és befejezés létezik. Már több könyve is megjelent.

.

.

untitledKádár Annamária Mesepszichológia című könyvében pedig az alábbi hasznos gondolatok olvashatók a meséről és az érzelmi intelligenciáról.

„Igazi sikereket és ami még fontosabb! – a belső harmóniát, az önmagunkkal való elégedettséget csak akkor érhetjük el, ha képesek vagyunk felismerni a magunk és mások érzelmeit, kapcsolatokat teremteni, konfliktusokat kezelni, együttműködni, segítséget kérni, vágyainkat késleltetni, kitartani Vagyis, ha fejlett az érzelmi intelligenciánk.

A mese az érzelmi intelligencia fejlesztésének legfontosabb eszköze, olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermekben.

Egyrészt a mesélés sajátos szituációja, bensőséges hangulata adja meg az érzelmi biztonságot, azt a nyugodt, csendes és szeretetteljes légkört, amelyben meg lehet pihenni, el lehet lazulni, a rítust, amivel le lehet zárni egy mozgalmas és eseménydús napot.

Ám a kisgyerek a mesehallgatás során nemcsak a szülőre, hanem befelé is figyel, saját vágyainak megfelelő fantáziaképet alkot, ami segíti őt a nap folyamán felgyűlt belső feszültségei, negatív érzései, félelmei feldolgozásában.

Adjuk hát meg neki a lehetőséget arra, hogy az égig érő fa csúcsára kis kanászként felkapaszkodhasson! Annak a gyermeknek, aki mesét hallgatva nő fel, varázspálcája a saját elméje lesz, és képzelete, érzelmi intelligenciája segíti majd a megpróbáltatások közepette.”  Már a 2. kötete is megjelent.

gyóyítóGerlinde Ortner Gyógyító mesék című könyvét sikerrel forgathatja minden anyuka és apuka, aki segíteni akar gyermekének a félelem és az agresszió leküzdésében.

A szerző éveken át foglalkozott magatartászavaros gyerekekkel, és arra a következtetésre jutott, hogy a gyermekek viselkedési zavarai sok esetben nem alakultak volna ki, ha a szülők időben felfigyelnek a gyanús előjelekre.

Ha a szülő képes megérteni gyermeke furcsa viselkedésének okait, motivációit, akkor van rá esély, hogy néhány jól kitalált és megfelelően elmondott mesével, valamint játékos formába bújtatott feladatokkal segíteni tud rajta.

A nagysikerű könyv sorra veszi a viselkedészavaros gyerekek legalapvetőbb problémáit, és segít a szülőnek megismerni gyermeke tetteinek mozgatórugóit. Már a 2. kötete is megjelent.

A mese mellett még játszani is nagyon jó!

csaladi kartya netre50Ahhoz ajánlom jó szívvel Értékes vagy! kártyacsaládom 7. legkülönlegesebb tagját,  a családi kártyacsomagot, mely karácsonyi ajándéknak is kiváló választás!

  • Mitől különleges ez a „bűvös” 7. kártyacsomag?
  • Kiknek és miért ajánlom?
  • Miért érdemes minél előbb megismerned ezeket a kártyákat?

Ahhoz kattints IDE!