STRESSZOLDÁS KARANTÉN IDEJÉN


Biztos volt korábban olyan időszak az életünkben, amikor arra gondoltunk, de jó lenne egy szabad délután, egy szabad nap vagy egy hétvége, hogy végre otthon lehessünk, kipihenhessük magunkat, azt csinálhassuk, amihez éppen kedvünk van.

Most erre lehetőségünk adódott, csak az a baj, hogy nem saját akaratunkból, nem saját döntésünk következményeképpen. Elveszítettük a kontrollt, az irányítást saját életünk fölött a kialakult járványhelyzetben. Ez érthető módon szorongáshoz vezethet/tett.

Mindenkiben ott lehet a félelem tudatos és/vagy tudatalatti szinten saját és hozzátartozói egészsége, esetleges anyagi nehézségei, valamint a munkája/munkahelye elvesztése miatt.

Megterheli ez a családok életét is, különösen azokét, ahol iskoláskorú gyermekeket nevelnek. A szülőknek most hirtelen több szerepben is helyt kell állniuk, ami feszültséghez vezet a családon belül. Sajnos megnőtt a családon belüli erőszakos cselekedetek száma is. A párkapcsolatokban is jobban felszínre kerülnek az addig szőnyeg alá söpört, de most már igazán megoldásra váró problémák.

Hogyan oldhatjuk akkor a kialakult helyzethez kapcsolódó stresszt?

  1. Alakítsunk ki új naprendet saját magunk számára, a velünk együtt élőkkel összehangolva! Határozzuk meg a felkelés idejét, és azt is mikor kezdünk hozzá dolgainkhoz. Öltözzünk fel kényelmes, de csinos ruhába, ne hanyagoljuk el a külsőnket akkor sem, ha aznap nem mozdulunk ki sehová.
  2. Figyeljünk az étkezésünkre is, ne együnk többet! Amit elfogyasztunk, az pedig legyen vitaminokban és rostokban gazdag.
  3. Mozogjunk is, elmehetünk sétálni, kocogni, kerékpározni is, de otthon tornázhatunk is. Rengeteg anyagot találunk ehhez az interneten is. Ha van kertünk, a kertészkedés is remek ebben a helyzetben.
  4. Készítsünk egy listát azokról a tennivalókról, amiket a karantén előtt nem csináltunk meg, hiszen most van rá időnk. Így kezdtem én a ruhák szortírozásához, a konyhaszekrény és a spájz rendszerezéséhez, ruhák igazításához, maszkok varrásához, a férjem pedig az udvar és a pince takarítását végzi.
  5. Készíthetünk listát olyan örömet jelentő tevékenységekről is, amire eddig sajnáltuk az időt:  pl. olvasás, zenehallgatás, filmek, színházi közvetítések nézése, színezés, rajzolás, barátnőkkel való beszélgetés, családi kapcsolatok ápolása, sütögetés, új ételreceptek kipróbálása, stb. Ehhez kapcsolódóan, mindennap legyen meg az én-időnk is.
  6. Jó, ha tudjuk, mi történik körülöttünk és a nagyvilágban, de korlátozzuk a járvánnyal kapcsolatos hírek mennyiségét. Válasszuk meg a leghitelesebbnek számító hírforrást, naponta egyszer nézzünk rá.
  7. Használjuk ki ezt az időszakot a tanulásra, önfejlesztésre vagy új szakmai ismeretek megszerzésére. most sok szakértő kínál kedvező áron, de akár ingyen is hasznos anyagokat, képzéseket.
  8. Nagyon fontos ilyenkor is, hogy hallgassunk stresszoldó zenét, meditációt, használjuk ki a kineziológiai gyakorlatok,  az agykontroll, a jóga, az autogén tréning és a progresszív relaxáció feszültség csökkentő hatását.

Ha úgy érzed, hogy túl nagy benned a félelem, a feszültség akkor messengeren keresztül gyógyító beszélgetéssel, kineziológiai vagy OH kártyás oldással tudok segítségedre lenni.  Itt tudsz időpontot kérni, de hívhatsz, a 20/9764604-es számon is.